Jak zadbać o właściwą
wentylację w kuchni?
Stan powietrza w kuchni wpływa nie tylko na zdrowie
domowników, lecz również na psucie się produktów
spożywczych, stan techniczny mebli oraz
ogólną czystość. Kuchnia jest bowiem pomieszczeniem
narażonym na duże wahania temperatury
oraz wilgoć. Kamila Prałat z firmy SOLGAZ podpowiada,
co zrobić, by zadbać o właściwy mikroklimat
panujący w przestrzeni kuchennej.
Zadaniem wentylacji jest wymiana zanieczyszczonego
powietrza na świeże. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią
cyrkulację powietrza w kuchni, bardzo szybko pojawią
się w niej grzyby oraz pleśń. By temu zapobiec, bardzo
ważne jest właściwe zaprojektowanie przestrzeni
z uwzględnieniem szybów wentylacyjnych oraz trzymanie
się pewnych zasad dotyczących codziennego
gotowania.
Wdech i wydech
– Wentylacja to płuca domu – pobiera i oddaje powietrze
w taki sposób, by domownicy mieli zagwarantowane
bezpieczne i higieniczne warunki życia, a na ścianach
nie pojawiał się grzyb. By kuchenna wentylacja
dobrze działała, warunkiem koniecznym jest zapewnienie
dopływu świeżego powietrza, z którego eliminowane
są wszelkie zanieczyszczenia – mówi Kamila Prałat
z firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD.
Projekt wentylacji musi być też zgodny z przepisami
polskiego Prawa budowlanego – norma PN-
-83/B-03430. Według niej w każdej kuchni, niezależnie
od tego, czy posiada wentylację mechaniczną,
czy grawitacyjną, musi znajdować się kanał wywiewny
oraz system nawiewny, a także stały przepływ powietrza.
Oczywiście zapewnienie właściwej cyrkulacji
powietrza w małych, zamkniętych pomieszczeniach
jest trudniejsze niż w przypadku kuchni otwartych
o większym metrażu. Należy wtedy zdecydować się
na przykład na montaż drzwi z niewielkimi otworami,
przez które będzie wpływać powietrze z korytarza.
Kuchenny pomocnik
Bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni jest
okap. Jest to forma dodatkowej wentylacji mechanicznej,
która pomoże w eliminowaniu zanieczyszczeń powstających
podczas codziennego gotowania. Okap powinien
być podłączony do kanału wentylacyjnego, co
pozwoli na sprawną wymianę powietrza. Należy go
włączać zawsze wtedy, gdy korzystamy z płyty kuchennej
lub piekarnika.
– Okap filtruje powietrze, dbając o to, by zniknęły
z niego wszelkie opary oraz zapachy, które towarzyszą
gotowaniu. Niweluje również problem powstawania
tłustych plam i osadów, o które w kuchni
nietrudno. Dzięki niemu mamy pewność, że w domu nie będzie wilgoci i brudu – dodaje K amila P rałat
z firmy SOLGAZ.
Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które
oferują szereg możliwości. W zależności od wielkości
pomieszczenia oraz usytuowania kuchenki lub
płyty kuchennej możemy zdecydować się na okapy
przyścienne, szafkowe lub wyspowe. W małych
kuchniach lub takich, w których aranżacja nie zakłada
wykorzystania okapu jako dekoracji, najlepiej
sprawdzą się okapy szafkowe, które można ukryć
w zabudowie. Łączą w sobie minimalistyczny design
oraz skuteczność działania, co w efekcie końcowym
gwarantuje dyskrecję i efektywność pracy urządzenia.
Ciekawym rozwiązaniem dostępnym w ofercie
polskiego producenta sprzętu AGD – firmy SOLGAZ
– jest okap szafkowy GEST CONTROL. Jest to nowoczesne
urządzenie, które sprawdzi się w minimalistycznie
urządzonej przestrzeni. Okap sterowany jest
za pomocą ruchów dłoni, co jest niezwykle przydatne
do kontrolowania pracy urządzania w momencie,
w którym mamy ręce brudne od przygotowywania
posiłku. GEST CONTROL jest niezwykle wydajny,
a przy tym cichy – przy maksymalnej mocy głośność
urządzenia wynosi zaledwie 68 dB, co nie zakłóca
spokoju domowników.
Cenne wskazówki
– Właściwie zaprojektowana i zamontowana wentylacja
to podstawa, jednak warto uwzględnić inne kwestie,
które wpływają na czystość powietrza w kuchni i jego
wentylację. W przypadku sprzętów AGD nie tylko okap
dba o stałą filtrację zanieczyszczeń. Wpływ na warunki
panujące w kuchni ma także kuchenka, z której korzystamy.
Tradycyjne, wolno stojące kuchenki gazowe sprawiają, że podczas ich użytkowania tłuszcz i brud
tryskają wokół i osadzają się na sąsiadujących z nimi
meblach i ścianach. Ponadto, podczas spalania otwartego
gazu do powietrza dostają się uboczne związki,
takie jak tlenek węgla i dwutlenek azotu, które wpływają
na jego jakość – dodaje Kamila Prałat.
Chcąc tego uniknąć, a jednocześnie korzystać z gazu,
warto zdecydować się na innowacyjne płyty gazowe
bez płomieni. Rozwiązanie firmy SOLGAZ oparte jest
na nowoczesnej i opatentowanej technologii gaz-pod-
-szkłem, dzięki czemu unikniemy zarówno stałego
kontaktu z płomieniem, jak i ograniczymy do minimum
skutki gotowania na otwartym gazie. Paliwo w tych płytach
spalane jest katalitycznie pod ceramiczną płytą,
na której nie ma żadnych wystających rusztów. Jest
to sposób na korzystanie z gazu przy jednoczesnym
uniknięciu niebezpiecznych sytuacji.
– Zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza w kuchni
to także trzymanie się kilku zasad. Z całą pewnością
pomieszczenie należy regularnie wietrzyć, co nie tylko
wpływa na mikroklimat, ale też samopoczucie mieszkańców.
Warto też pamiętać, że w przypadku kuchni
zamkniętych dobrym pomysłem jest przymknięcie drzwi
i uchylenie okna na czas gotowania intensywnie pachnących
potraw po to, by ewentualne opary nie roznosiły
się po innych pomieszczeniach – dodaje ekspertka
z firmy SOLGAZ.
Wentylacja w kuchni ma wpływ na samopoczucie domowników,
a także czystość pomieszczenia i świeżość
przechowywanych poza lodówką produktów. Z pewnością
dużym ułatwieniem, które korzystnie wpłynie na
jakość powietrza, jest wybór nowoczesnych sprzętów
AGD, które uporają się ze wszelkimi zanieczyszczeniami. |